Blog

Doelen stellen, hoe doe je dat?

Doelen stellen is een essentieel onderdeel bij het behalen van succes. Niet alleen binnen je fitness journey maar in het leven over het algemeen. Toch kan het stellen van haalbare doelen die ook echt overeenkomen met wat jij wilt bereiken best lastig zijn. Daarom zullen we in deze blog bespreken hoe jij kunt bepalen wat jouw doelstelling is. 

Als je een doel gaat stellen, is het belangrijk om te weten waar je écht naartoe wilt werken. Doelstellingen worden vaak te algemeen gehouden, bijvoorbeeld “Ik wil afvallen” of “Ik wil gezonder leven”. Deze doelen kunnen aansluiten bij wat jij wilt bereiken, maar zijn niet specifiek genoeg en behandelen vaak ook niet de onderliggende reden. Een andere, veelvoorkomende doelstelling is het behalen van een bepaald gewicht. “Als ik vijf kilo lichter zou zijn, zou ik wel lekker in m’n vel zitten”. Ondanks dat dit doel specifiek is, legt het nog niet bloot waar jij echt aan wilt werken, in dit geval je zelfbeeld. De onderliggende reden achter de doelstelling  kan per persoon heel verschillend zijn en daarmee de gepaste aanpak ook. 

Elk doel is verschillend en vergt daarom een specifieke aanpak die voor jou en je doelstelling werkt.  Probeer daarom te achterhalen wat jouw onderliggende reden is. Wat is hetgeen dat jij echt wil bereiken en waarom? Als je graag wilt afvallen kan de reden hiervoor zijn dat je een negatief zelfbeeld hebt en lekkerder in je vel wil zitten. Maar het kan ook zijn dat je het vooral vervelend vindt dat je bezweet op werk aankomt als je op de fiets bent. Of misschien is een van je wensen wel om minder moeite te hebben met het optillen van je (klein)kinderen. 

Een manier om jouw onderliggende motivatie te achterhalen is om jezelf het volgende te vragen: 

  • Op welke momenten word ik eraan herinnerd dat ik iets aan mijn levensstijl wil veranderen? 
  • Komt mijn doel voort uit intrinsieke motivatie, of is het iets wat mij is opgelegd of dat ik heb overgenomen van mijn omgeving of social media? 
  • Als ik dit doel zou halen, zou ik dan ook gelukkiger zijn in het dagelijks leven? 

Als je duidelijk voor ogen hebt wat jouw doelstelling en intrinsieke motivatie is om hier naartoe te werken, kun je een plan gaan opzetten. Vind je het bijvoorbeeld belangrijk om niet vermoeid te raken als je naar werk fietst? Dan kun je vooral gaan focussen op het trainen van je uithoudingsvermogen. Vind je het belangrijk dat je de kinderen makkelijker op kan tillen? Richt je dan vooral op krachttraining en sterker worden.

Weten hoe je een effectief plan kunt opzetten? Stay tuned, hier gaan we ook nog een blog over publiceren. 

Wil je graag meer weten over doelstellingen, krachttraining en fitness in het algemeen? Bekijk dan onze cursus ‘De Fundamentals’. Hierin leer jij de volledige basis die je nodig hebt om te beginnen aan je fitness journey. Bovendien krijg je 8 personal training sessies zodat jij zelfstandig aan de slag kunt met het bereiken van je doelstelling. 

Deel dit bericht op:

Reviews

Voordat ik bij Inez kwam, was ik vaak ontevreden met mijn lichaam en kon ik geen goede balans vinden in het sporten/gezonde leven en mijn sociale/studenten leven. De ontevredenheid over mijn lichaam leidde uiteindelijk ook tot mentale ontevredenheid. Sporten werd meer een moeten in plaats van dat ik er nog plezier in had. Hier liep ik al een hele tijd tegenaan en had niet het gevoel dat er iemand was die mij hierin kon begrijpen. Tot dat ik op een dag besloot toch eens verder te kijken dan mijn vertrouwde kring mensen en opzoek ging naar een personal coach.

- Marre

‘Toen ik mijn eerste stappen binnen de gym van Sterck zette, voelde ik mij gelijk welkom. Je wordt vriendelijk begroet door vakkundig personeel en zij nemen de tijd om samen met jou een plan van aanpak te maken. Een plan perfect voor jou, passend binnen de kaders van jouw persoonlijke doelen.’

- Jordi

‘Trainen bij Sterck heeft mij geholpen zelfvertrouwen terug te krijgen in mijn lichaam. Na een val van de trap was het zoeken naar hoe ik kon trainen met een schouderblessure. Met hun kennis, samen goed in gesprek te blijven en expertise kan ik weer zonder pijn trainen. Trainen bij Sterck is een totaal plaatje waarbij niet alleen gekeken wordt naar één specifiek deel. Er wordt geholpen met techniek, fun en zorgt dat je net dat stapje extra durft te zetten. Een waardevolle investering die zich ook uitbetaalt in wat je leert over jezelf en het correct uitvoeren van oefeningen.’

- Marianne
Schrijf je in
voor onze cursus
Training en Voeding!

Schrijf je in voor onze cursus Training en Voeding!