Blog

TRAINEN EN EEN DRUK LEVEN – 10 TIPS

Motivatie en tijd vinden om te trainen is iets waar iedereen wel eens moeite mee heeft, ook wij. Toch zijn er bepaalde tips & tricks die jou kunnen helpen om de drempel om te gaan sporten lager te maken. Zo kun je ervoor zorgen dat je niet afhankelijk bent van motivatie, maar heb je een duidelijk en effectief plan waar jij je aan vast kunt houden. Lees hier 10 tips die jou helpen om trainen in je dag te passen:

1. Maak een realistisch trainingsplan. Bedenk hoe vaak en hoe lang je kunt trainen per week en zorg ervoor dat dit ook echt haalbaar is. Twee keer per week 30 minuten trainen draagt vaak meer bij dan één keer per week een uur.

2. Maak het jezelf zo makkelijk mogelijk en elimineer eventuele drempels. Leg je sportkleren ‘s avonds al klaar, zorg ervoor dat je altijd sportschoenen en een handdoek in de auto hebt liggen en neem iets te eten mee voor voldoende energie. 

3. Sla je vaak je training over als deze na het avondeten ingepland staat? Probeer dan meteen vanuit werk naar de gym te gaan of ‘s ochtends te trainen. Zo kun je eenmaal thuis met een voldaan gevoel op de bank ploffen. 

4. Leg de lat niet te hoog voor jezelf. Kleinere, haalbare doelen zorgen voor een succeservaring en zelfvertrouwen. Probeer je gewoontes langzaam en gestaag op te bouwen. Dit is een duurzaam proces, no rush.

5. Keep in mind: trainen is iets waarvan je kunt genieten. Wellicht is dit hét moment op de dag dat echt alleen voor jou is! Bovendien zorgt sporten voor een goed gevoel, een betere concentratie en verhoogde productiviteit in de ochtend, of juist voor ontspanning na een lange werkdag.

6. Laat het ‘gaan of niet gaan’ niet afhangen van anderen of onverwachte tegenvallers. Houd je aan de beloftes die jij aan jezelf hebt gemaakt. Zo bouw je niet alleen een vaste routine op, maar ontwikkel je ook meer zelfvertrouwen in het feit dat jij ook komt opdagen als het even tegen zit. 

7. Maak onderscheid tussen ‘rust nodig hebben’ en ‘geen zin’. Het kan voorkomen dat je hoofd er echt niet naar staat om te gaan trainen, maar als je eenmaal bent geweest ben je blij dat je bent gegaan. Maar soms heeft je lichaam ook echt rust nodig en is het beter voor je herstel om een dagje over te slaan. Luister naar je lichaam en probeer jezelf erin te trainen onderscheid te maken tussen deze situaties. Het is jouw proces en jij voelt het beste aan wat écht goed voor jou is.

8. Als je het te spannend of saai vindt om zelfstandig te trainen, kijk dan of je samen met iemand kunt trainen. Op die manier kun je elkaar supporten. 

9. Schakel een personal trainer in die jou kan motiveren en educeren. Wanneer jij goed begrijpt wat je doet en waarvoor je het doet, kan dit erg motiverend werken. Bovendien heb je op deze manier een stok achter de deur.

10. Mocht je training er toch een keer bij inschieten, maak je hier dan niet te druk om. Het gaat erom dat jij over een lange periode consequent bent. Als je een workout mist, is er nog geen man over boord. Fitness is iets wat binnen je levensstijl past en niet iets waar jij omheen moet werken.

Deel dit bericht op:

Reviews

Voordat ik bij Inez kwam, was ik vaak ontevreden met mijn lichaam en kon ik geen goede balans vinden in het sporten/gezonde leven en mijn sociale/studenten leven. De ontevredenheid over mijn lichaam leidde uiteindelijk ook tot mentale ontevredenheid. Sporten werd meer een moeten in plaats van dat ik er nog plezier in had. Hier liep ik al een hele tijd tegenaan en had niet het gevoel dat er iemand was die mij hierin kon begrijpen. Tot dat ik op een dag besloot toch eens verder te kijken dan mijn vertrouwde kring mensen en opzoek ging naar een personal coach.

- Marre

‘Toen ik mijn eerste stappen binnen de gym van Sterck zette, voelde ik mij gelijk welkom. Je wordt vriendelijk begroet door vakkundig personeel en zij nemen de tijd om samen met jou een plan van aanpak te maken. Een plan perfect voor jou, passend binnen de kaders van jouw persoonlijke doelen.’

- Jordi

‘Trainen bij Sterck heeft mij geholpen zelfvertrouwen terug te krijgen in mijn lichaam. Na een val van de trap was het zoeken naar hoe ik kon trainen met een schouderblessure. Met hun kennis, samen goed in gesprek te blijven en expertise kan ik weer zonder pijn trainen. Trainen bij Sterck is een totaal plaatje waarbij niet alleen gekeken wordt naar één specifiek deel. Er wordt geholpen met techniek, fun en zorgt dat je net dat stapje extra durft te zetten. Een waardevolle investering die zich ook uitbetaalt in wat je leert over jezelf en het correct uitvoeren van oefeningen.’

- Marianne
Schrijf je in
voor onze cursus
Training en Voeding!

Schrijf je in voor onze cursus Training en Voeding!