Blog

Key points voor je mentale gezondheid

Zoals je goed voor je lichaam zorgt door te sporten en goed te eten, is het ook belangrijk om goed voor je mentale gezondheid te zorgen. Stress, een overvolle agenda en te veel prikkels kunnen ervoor zorgen dat je minder lekker in je vel zit. Het is daarom belangrijk om af en toe even stil te staan bij hoe jij je voelt, en prioriteit te geven aan je mentale gezondheid. Met onderstaande tips zorg je ervoor dat je mentaal net zo fit bent als fysiek.

1. Zorg voor een vaste ochtendroutine 

De ochtend zet de toon voor de dag. Neem ‘s ochtends wat tijd voor jezelf, start rustig op en zet je intenties. Probeer na het wakker worden niet direct op je telefoon te kijken, maar schrijf bijvoorbeeld je gedachten op in een journal of lees een paar pagina’s uit een boek. Zorg er ook voor dat je niet hoeft te haasten en zet desnoods je wekker iets eerder. Het hebben van een vaste routine in de ochtend zorgt voor stabiliteit en meer rust in je hoofd, wat resulteert in een productievere dag. 

2. Beweeg regelmatig 

Beweging is niet alleen goed voor je fysieke maar ook voor je mentale gezondheid. Tijdens het sporten maakt je lichaam de gelukshormonen serotonine, dopamine en endorfine aan. Hierdoor verbetert je humeur, zelfvertrouwen en concentratie. Bovendien vermindert het stress. Daarnaast kan sporten helpen om je hoofd leeg te maken als je even niet zo lekker in je vel zit of veel aan het piekeren bent. 

3.  Maak van slapen een prioriteit  

Slaap is essentieel voor je mentale gezondheid. Als je te weinig slaapt wordt je prikkelbaarder en vermindert je concentratie. Op de lange termijn verhoog je met een slaaptekort de kans op depressie en dementie. Probeer elke dag rond dezelfde tijd naar bed te gaan en op te staan, vermijd beeldschermen vlak voor het slapen gaan en pas op met cafeïne houdende dranken. Volwassenen hebben gemiddeld zeven tot negen uur slaap per nacht nodig. 

4.  Meditatie of journaling 

Meditatie of het bijhouden van een journal zijn krachtige methoden om je gedachten even op een rijtje te zetten en tot rust te komen. Bij meditatie is het doel is om de oneindige stroom aan gedachten in je hoofd even op pauze te zetten. Als je nog nooit gemediteerd hebt kun je het beste een ‘guided meditation’ van YouTube proberen. Als je de voorkeur geeft aan een journal is is het vijf-minuten dagboek een aanrader. Hierin schrijf je op waar je dankbaar voor bent, hoe je dag is gelopen en hoe het gaat met je doelstellingen. 

5.  Leef in het nu 

Aansluitend op het vorige punt is om je te focussen op het nu. Als we niet lekker in ons vel zitten komt dat vaak omdat we piekeren over gebeurtenissen uit het verleden, of stressen over wat er mogelijk in de toekomst gaat gebeuren. Dit soort gedachten zijn echter totaal niet productief. Je kunt het verleden namelijk niet veranderen en een probleem dat nog niet bestaat niet oplossen. Focus je daarom op het huidige moment en probeer daar het beste uit te halen. Mocht je hier meer over willen lezen, dan is het boek ‘The Power of Now’ van Eckhart Tolle een aanrader. 

6. Houd een doelstelling voor ogen 

Naar een doelstelling toewerken is motiverend, belonend en zorgt voor voldoening. Je doelstellingen kunnen zo groot of klein zijn als jij wilt, en kunnen op elk aspect van je leven toepasbaar zijn. Focus op dingen die jij belangrijk vindt en waar je plezier uit haalt. Als je leeft met intentie en elke dag een stapje dichter bij je doelstellingen komt, zul je er meer voldoening uit halen. Probeer van elke dag iets te maken, ook al ziet dit er van dag tot dag misschien anders uit. 

7. Stap geregeld uit je comfort zone 

Voldoening uit je leven halen gaat hand in hand met af en toe uit je comfortzone stappen. Dit is eng, maar kan je ook ontzettend veel opleveren. Uit je comfortzone stappen hoeft niet extreem te zijn. Als je hoogtevrees hebt hoef je niet direct te gaan parachutespringen. Kleine stapjes en overwinningen zijn minstens zo belonend en belangrijk. Als je merkt dat je iets spannend vindt, maar het eigenlijk wel wilt proberen, doe dit dan! Je zult je hierna direct zelfverzekerder en trots voelen. 

8. Zie het glas halfvol

“When you change the way you look at things, the things you look at change.” 

Hoe jij de wereld ziet en ervaart komt voort uit je eigen gedachten en je eigen gevoel. Als je een pessimistische kijk hebt, zal je dagelijkse leven er over het algemeen ook somberder uit zien. Je focust je namelijk enkel op wat er slecht gaat en ziet daardoor waarschijnlijk hoogtepunten over het hoofd. Als je positief naar de wereld om je heen kijkt, focust op de dingen die goed gaan en denkt in mogelijkheden zal je realiteit er ook anders uit gaan zien. Probeer die positiviteit ook te implementeren in je gedrag naar anderen. Geef bijvoorbeeld vaker complimentjes. Iemand blij maken geeft jou namelijk ook een goed gevoel. Bovendien zul je hierdoor positieve energie terugkrijgen van de mensen om je heen.

Deel dit bericht op:

Reviews

Voordat ik bij Inez kwam, was ik vaak ontevreden met mijn lichaam en kon ik geen goede balans vinden in het sporten/gezonde leven en mijn sociale/studenten leven. De ontevredenheid over mijn lichaam leidde uiteindelijk ook tot mentale ontevredenheid. Sporten werd meer een moeten in plaats van dat ik er nog plezier in had. Hier liep ik al een hele tijd tegenaan en had niet het gevoel dat er iemand was die mij hierin kon begrijpen. Tot dat ik op een dag besloot toch eens verder te kijken dan mijn vertrouwde kring mensen en opzoek ging naar een personal coach.

- Marre

‘Toen ik mijn eerste stappen binnen de gym van Sterck zette, voelde ik mij gelijk welkom. Je wordt vriendelijk begroet door vakkundig personeel en zij nemen de tijd om samen met jou een plan van aanpak te maken. Een plan perfect voor jou, passend binnen de kaders van jouw persoonlijke doelen.’

- Jordi

‘Trainen bij Sterck heeft mij geholpen zelfvertrouwen terug te krijgen in mijn lichaam. Na een val van de trap was het zoeken naar hoe ik kon trainen met een schouderblessure. Met hun kennis, samen goed in gesprek te blijven en expertise kan ik weer zonder pijn trainen. Trainen bij Sterck is een totaal plaatje waarbij niet alleen gekeken wordt naar één specifiek deel. Er wordt geholpen met techniek, fun en zorgt dat je net dat stapje extra durft te zetten. Een waardevolle investering die zich ook uitbetaalt in wat je leert over jezelf en het correct uitvoeren van oefeningen.’

- Marianne
Schrijf je in
voor onze cursus
Training en Voeding!

Schrijf je in voor onze cursus Training en Voeding!