Blog

De kracht van krachttraining

Krachttraining wordt steeds populairder. Het idee dat deze vorm van training enkel is weggelegd voor bodybuilders is verleden tijd. En dat is maar goed ook, krachttraining heeft namelijk een hoop voordelen voor jong, oud, man en vrouw.

Wat is krachttraining? 

Krachttraining is het trainen met gewichten of een andere vorm van weerstand, bijvoorbeeld elastieken of bodyweight. Binnen krachttraining kun je verschillende doelstellingen hebben; het opbouwen van spiermassa, het vergroten van je fysieke kracht of het verbeteren van je spieruithoudingsvermogen. Elk van die doelen vergt een specifieke aanpak. Progressie ontstaat omdat de spieren tijdens krachttraining geprikkeld worden op een manier die groter is dan het lichaam gewend is. Je lichaam wordt dan gestimuleerd om zich aan te passen. Maar waarom is krachttraining zo goed voor je?  

Krachttraining…

…weerspiegelt bewegingen uit het dagelijks leven en verbetert de levenskwaliteit. 

Oefeningen die je tijdens krachttraining uitvoert, lijken vaak op bewegingen die je in het dagelijks leven ook maakt. Denk bijvoorbeeld aan een deadlift, waarbij je leert om met een correcte houding iets zwaars van de grond te tillen. Of een squat, waarbij je gecontroleerd gaat ‘zitten’. Of step-ups, waarbij je als het ware op een opstapje gaat staan. Door sterker te worden in dergelijke oefeningen, worden alledaagse fysieke inspanningen een stuk makkelijker. 

…vergroot je stabiliteit en coördinatie. 

Inhakend op het vorige punt, zorgt krachttraining voor meer stabiliteit en een verbeterde coördinatie. Dat maakt dat het ook voor ouderen een behulpzame tool is om zo fit en actief mogelijk te blijven. Meer stabiliteit en een betere coördinatie verkleinen namelijk de kans op vallen en ongelukken. Bovendien kunnen ouderen hierdoor tot op latere leeftijd onafhankelijk blijven. 

…verbetert de botdichtheid.   

Botontkalking, ofwel het brozer worden van de botten, is iets waar veel mensen op latere leeftijd mee te maken krijgen. Als de botten brozer zijn, zijn ze minder sterk wat kan leiden tot botbreuken of andere klachten. De druk die krachttraining op je spieren uitoefent leidt ook tot meer druk op de botten. Het lichaam past zich hierop aan door meer botweefsel aan te maken. Een toename in spierkracht en spiermassa kan dus leiden tot een toename van de botdichtheid en botsterkte. 

…heeft een positieve invloed op je metabolisme.

Met krachttraining bouw je spiermassa op. Het kost je lichaam meer energie om spieren te onderhouden dan vet. In de praktijk betekent dit dat je op een dagelijkse basis, ook in rust, meer calorieën verbrand als je meer spiermassa hebt. Het opbouwen van spiermassa heeft dus een positieve invloed op je metabolisme. 

…heeft een positieve invloed op je stemming en zelfvertrouwen.

Tijdens krachttraining en sporten in het algemeen maakt je lichaam verschillende stofjes aan, zogenaamde ‘gelukshormonen’. Deze zorgen voor een opgewekt gevoel, een grotere motivatie en meer zelfvertrouwen. Bovendien zorgt krachttraining voor meer vertrouwen in het eigen kunnen, omdat je lichaam regelmatig wordt uitgedaagd en zich hieraan aanpast. Door middel van krachttraining bewijs je als het ware constant aan jezelf dat je meer kunt dan je waarschijnlijk in eerste instantie had gedacht. Dit zorgt niet alleen voor meer zelfvertrouwen binnen, maar ook buiten de gym.

Deel dit bericht op:

Reviews

Voordat ik bij Inez kwam, was ik vaak ontevreden met mijn lichaam en kon ik geen goede balans vinden in het sporten/gezonde leven en mijn sociale/studenten leven. De ontevredenheid over mijn lichaam leidde uiteindelijk ook tot mentale ontevredenheid. Sporten werd meer een moeten in plaats van dat ik er nog plezier in had. Hier liep ik al een hele tijd tegenaan en had niet het gevoel dat er iemand was die mij hierin kon begrijpen. Tot dat ik op een dag besloot toch eens verder te kijken dan mijn vertrouwde kring mensen en opzoek ging naar een personal coach.

- Marre

‘Toen ik mijn eerste stappen binnen de gym van Sterck zette, voelde ik mij gelijk welkom. Je wordt vriendelijk begroet door vakkundig personeel en zij nemen de tijd om samen met jou een plan van aanpak te maken. Een plan perfect voor jou, passend binnen de kaders van jouw persoonlijke doelen.’

- Jordi

‘Trainen bij Sterck heeft mij geholpen zelfvertrouwen terug te krijgen in mijn lichaam. Na een val van de trap was het zoeken naar hoe ik kon trainen met een schouderblessure. Met hun kennis, samen goed in gesprek te blijven en expertise kan ik weer zonder pijn trainen. Trainen bij Sterck is een totaal plaatje waarbij niet alleen gekeken wordt naar één specifiek deel. Er wordt geholpen met techniek, fun en zorgt dat je net dat stapje extra durft te zetten. Een waardevolle investering die zich ook uitbetaalt in wat je leert over jezelf en het correct uitvoeren van oefeningen.’

- Marianne
Schrijf je in
voor onze cursus
Training en Voeding!

Schrijf je in voor onze cursus Training en Voeding!