Blog

De invloed van alcohol

We drinken allemaal wel eens een drankje. Een biertje in de derde helft, een wijntje tijdens het avondeten of cocktails bij het stappen. Alcoholconsumptie is in onze huidige samenleving heel normaal en  vaak verbonden aan gezelligheid. Maar het kan ook negatieve gevolgen hebben voor je gezondheid, resultaten en sportprestaties. Hoe dit precies zit, lees je in deze blog.

Wat is alcohol? 

Alcohol (Ethanol) is een kleurloze en smaakloze vloeistof die ontstaat als fruit, graan of andere natuurproducten gaan gisten. Alcohol lost goed op in water en wordt dan ook vaak gemengd met andere vloeistoffen en mixdrankjes. Doordat het oplosbaar is in water wordt het ook makkelijk in het bloed opgenomen en snel over je hele lichaam verspreid. Het resultaat is dat je je ‘aangeschoten’ voelt. 

Alcohol beïnvloedt ons bewustzijn en leidt hierdoor tot veranderingen in stemming en gedrag. Bovendien heeft het een negatieve  invloed op je coördinatie, balans, reactievermogen, fijne motoriek en vochtbalans. Wij raden dan ook altijd af om voor het sporten alcohol te nuttigen.  

Als je alcohol drinkt komt het via je maag en dunne darm in je bloed terecht. Vervolgens wordt het over je hele lichaam verspreid. Je hart gaat sneller kloppen omdat je bloeddruk verhoogt, je hersenen worden verdoofd en je nieren gaan harder werken waardoor je uitdroogt. Je lichaam ziet alcohol als een ‘giftige stof’ en wil het dus zo snel mogelijk weer uit je systeem hebben. Je lever zorgt er uiteindelijk voor dat dit gebeurt. Als je te veel drinkt kan je lever hier ziek van worden. 

Effecten op je lichaam na het sporten 

Spierherstel

Tijdens het trainen ‘beschadig’ je het spierweefsel. Na het trainen is het daarom belangrijk om voldoende kwalitatieve rust te pakken. In die rust krijgt je lichaam namelijk de kans om die beschadigingen te herstellen en vindt supercompensatie plaats. Rust is dus essentieel voor spierherstel en groei. Als je alcohol drinkt zal je lichaam dit zo snel mogelijk uit je lichaam willen verwijderen. Het geeft dan dus prioriteit aan het verwerken van die alcohol, waardoor de energie die anders naar je spierherstel zou gaan wordt opgemaakt. 

Meer spierpijn 

Niet alleen vermindert alcohol je herstelvermogen, het kan ook zorgen voor meer spierpijn. Tijdens het sporten ontstaat er melkzuur in je spieren (verzuring). Na je training ruimt je lichaam dit melkzuur weer op, maar als je alcohol drinkt duurt dit proces langer. Omdat het melkzuur langer in je lichaam zit kun je dus meer last krijgen van spierpijn. 

Verstoorde vochtbalans

Door te sporten en alcohol te drinken wordt je vochtbalans verstoord. Als je sport ga je zweten waardoor je veel vocht verliest. Als je drinkt zul je vast merken dat je vaker naar de wc moet. Als je alcohol meer dan 4% bevat kan dit leiden tot een verhoogde vochtuitscheiding.  Houd er dus extra rekening mee dat je genoeg vocht binnen krijgt en drink voldoende water en eet eventueel iets zouts om je vochtbalans op peil te houden. 

Spieropbouw 

Alcohol kan op de lange en korte termijn ook een negatief effect hebben op je spieropbouw. Door veelvuldig alcoholgebruik kan de cortisol-testosteron-verhouding in je lichaam uit balans raken, wat invloed heeft op je spieropbouw. Bovendien is de spiereiwitsynthese lager als gevolg van matige tot hevige alcoholconsumptie. 

Slaapkwaliteit

Ondanks dat je na een paar drankjes waarschijnlijk sneller en makkelijk in slaap valt, heeft alcohol een negatieve invloed op je slaap. Je valt wel sneller in slaap, maar de kwaliteit van je slaap is een stuk slechter. Vooral de REM slaap wordt ingekort, zelfs als je maar 1 of 2 drankjes hebt gedronken. Je zult vaak ook merken dat je erg licht slaapt en ‘s ochtends niet uitgerust wakker wordt. Een slechte slaapkwaliteit kan vervolgens leiden tot vermindert herstel, mindere prestaties tijdens het trainen en een verhoogde eetlust om te compenseren voor het gebrek aan energie. 

Calorie inname
Alcoholgebruik zorgt voor een verhoogde calorie-inname. Pure alcohol bevat 7 kcal per gram. In een standaardglas alcohol zit ongeveer 10 gram alcohol, oftewel zo’n 70 kcal. Een biertje van 250 ml bevat door de koolhydraten ongeveer 100 kcal. Je lichaam haalt weinig tot geen voedingsstoffen uit alcoholische dranken, waardoor je eigenlijk ‘lege’ calorieën binnenkrijgt. Bovendien zorgt aangeschoten zijn ervoor dat je beslissingen minder goed overdenkt, verlaagt het je zelfcontrole en zorgt het vaak voor vette en zoute trek. Hierdoor krijg je vaak nog extra calorieën binnen die invloed kunnen hebben op je resultaten. 

Als je toch besluit om te drinken… 

Alcohol heeft dus redelijk wat negatieve effecten, maar het kan ook zorgen voor verbinding en gezelligheid. Zolang je je bewust bent van de invloed die het kan hebben en je het consumeert met mate, kun je alcohol zeker een plekje geven binnen je levensstijl. Bij voorkeur kies je dan voor droge witte wijn, rode wijn of sterke drank in combinatie met water of suikervrije frisdrank. Dit zijn de meest verstandige keuzes omdat je hierdoor minder suikers en calorieën binnenkrijgt dan met mixdrankjes of bier. It’s all about balance. Kies daarom voor een leefstijl die voor jou haalbaar en duurzaam is en waar je gelukkig van wordt.

Deel dit bericht op:

Reviews

Voordat ik bij Inez kwam, was ik vaak ontevreden met mijn lichaam en kon ik geen goede balans vinden in het sporten/gezonde leven en mijn sociale/studenten leven. De ontevredenheid over mijn lichaam leidde uiteindelijk ook tot mentale ontevredenheid. Sporten werd meer een moeten in plaats van dat ik er nog plezier in had. Hier liep ik al een hele tijd tegenaan en had niet het gevoel dat er iemand was die mij hierin kon begrijpen. Tot dat ik op een dag besloot toch eens verder te kijken dan mijn vertrouwde kring mensen en opzoek ging naar een personal coach.

- Marre

‘Toen ik mijn eerste stappen binnen de gym van Sterck zette, voelde ik mij gelijk welkom. Je wordt vriendelijk begroet door vakkundig personeel en zij nemen de tijd om samen met jou een plan van aanpak te maken. Een plan perfect voor jou, passend binnen de kaders van jouw persoonlijke doelen.’

- Jordi

‘Trainen bij Sterck heeft mij geholpen zelfvertrouwen terug te krijgen in mijn lichaam. Na een val van de trap was het zoeken naar hoe ik kon trainen met een schouderblessure. Met hun kennis, samen goed in gesprek te blijven en expertise kan ik weer zonder pijn trainen. Trainen bij Sterck is een totaal plaatje waarbij niet alleen gekeken wordt naar één specifiek deel. Er wordt geholpen met techniek, fun en zorgt dat je net dat stapje extra durft te zetten. Een waardevolle investering die zich ook uitbetaalt in wat je leert over jezelf en het correct uitvoeren van oefeningen.’

- Marianne
Schrijf je in
voor onze cursus
Training en Voeding!

Schrijf je in voor onze cursus Training en Voeding!